Váltás Könnyen Érthető Verzióra

AURA Kiadványok

AURA kiadványok

Az AURA Egyesület, együttműködésben különböző társszervezetekkel az autizmussal élők és családjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek megsegítésére számos kiadványt hozott létre az elmúlt években.

A Foglalkozzunk vele! sorozat kiadványainak megjelenését a Közép-magyarországi Autista Fórum keretében a Nemzeti Civil Alapprogram támogatása tette lehetővé. A füzetkék az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) és a Flóra Alapítvánnyal együttműködésben készültek el, és 500 példányban, a Prime Rate nyomda gondozásában jelentek meg.

A sorozat első eleme a "Fókuszban az autimussal élő emberek oktatása", 2010-ben jelent meg, szerkesztője Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ volt elnöke, az Autism Europe későbbi elnöke. Kiadványunkban rövid általános bevezetés után az autizmussal élő tanulók közoktatásban való megjelenéséről és a sajátos nevelési igény, intézménykijelölés jogi hátteréről olvashatunk. A megfelelő módszerek és eszközök azonosítását követően megoldási lehetőséget és javaslatot fogalmaz meg a kötet szerkesztője.

 

 Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

A 2010-es évben megjelent a sorozat második kötete is, a "Fókuszban az atizmussal élő emberek munkavállalása" , Dénesné Spitzer Éva, az AOSZ korábi elnöke szerkesztésében. A bevezetőt követően az autizmussal élőemberek munkavállalásának sajátosságairól esik szó, személyes tapasztalatok és egy sikertörténet is bemutatásra kerül. Megtalálhatjuk a könyvecskében a Közép-magyaroszági régióban a témával foglalkozó civil szervezetek adatait, valamint a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatással kapcsolatos akkori kedvezmények, támogatások és irányadó jogszabályok felsorolását.

 

 

 

 

A Foglalkozzunk vele! sorozat harmadik eleme a "Fókuszban az autizmussal élő emberek szociális ellátása" című füzetke, 2010-ben készült. A kiadványt Krausz Katalin gyógypedagógus, autizmussal élő gyermekeket nevelő édesanya szerkesztette. Az autizmusról szóló rövid bevezetést követően a vonatkozó jogszabályok felsorolása után a szociális ellátási formák, juttatások, szolgáltatások, a támogatott döntéshozatal ismertetése olvasható. Szó esik az autizmussal élők ellátásával foglalkozó szakembereknek szóló akkreditált képzésekről és szakirányú továbbképzésekről. A minőségi autizmus ellátásról az Országos Autizmus Stratégia, valamint az Autism Europe állásfoglalásai, tudományosan alátámasztott terápiás alapelvek, eszközök, módszerek szűkszavú összegzése mentén tájékoztat a kiadvány. Információt ad a kötet a szakmai segítséget nyújtó civil szervezetekről is.

 

 

 

2011-ben két további füzetke került nyomdába, ezek egyike a "Fókuszban az autizmussal élő emberek egészségügyi ellátása", mely Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával készült el. Ez a kiadvány Széplaki Mirjam, (akinek 2 fia közül az egyik szintén autizmusban érintett) a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója szerkesztésében az autizmussal élő személyek egészségügyi ellátásához kínál az alapfogalmak meghatározásán túlmenően módszereket, bevált trükköket, biztonsági szempontokat.

 

 

 

 

Szintén 2011-ben készült el a "Fókuszban az autizmussal élőemberek támogatott lakhatása" kötet, az AURA, az AOSZ és a Mosoly Otthon Alapítvány együttműködésében, angliai tanulmányutat követően, számos szakértő közreműködésével, a Digitalpress Nyomda kivitelezésében. Helyzetelemzést követően külföldi tapasztalatok alapján mutatják be a szerzők a támogatott életviteli modell alapjait, majd kísérletet tesznek a lehetséges hazai modellek vázolására és fogyatékosság-specifikus vizsgálatára. A pénzügyi szempontok áttekintését követően megfogalmazódik az Aura Egyesület több éves gyakorlatán alapuló ajánlása.

 

 Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

2013-ban készült a sorozat legutóbbi kötete: "Útmutató munkáltatóknak Asperger szindrómával élő személyek foglalkoztatásához". A rendkívül jól érthető, világos megfogalmazásokat és magyarázatokat tartalmazó füzet szerzője Farkas Edit gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó, szerkesztője Vadasné Tóth Mária, az Aura Egyesület elnöke, az illusztrációkat Czuczor Renáta készítette.

 

 
Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

A "Jogom van hozzá!" Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára, az
Autisták Országos Szövetségével együttműködésben készült. A 2010-es kiadvány autizmussal élő fiataloknak szól, sok illusztrációval, könnyen érthető nyelven közvetít alapismereteket a jogról, Kiss Andrea szerkesztésében. A könyvecske ajánló sorai:

"Gyakran használjuk azt a kifejezést, jogom van. Mit jelent az, hogy jogom van? Mihez   van joga minden embernek? Mihez van jogod Neked? Ebben szeretnénk Neked segíteni ezzel a kiadvánnyal.Jogod van ahhoz, hogy ismerd jogaidat!"

Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

Ennek a füzetnek a szerzői nem szakemberek, pontosabban nem az autizmus szakemberei. Legértőbb ismerői, értői, ha tetszik, szakemberei azonban gyermeküknek vagy testvérüknek és így gyermekük/testvérük autizmusának. Nem áldozatok ők, hanem - ahogy egy szülő fogalmazta – merész hegymászók. Fogadják szeretettel és nyitottsággal azt a képet, amit útjuk során, akár a hegy tetejéről, akár a völgyekből látnak. (Idézet a kiadvány bevezetőjéből.)


A kiadvány 2013. évben a TÁMOP-5.5.2-11/1-2012-0021 „KONTAKT. Önkéntes munkát motiváló, támogató és fejlesztő programok az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány és az Autisták Országos Szövetsége szervezésében” c. pályázat keretében született meg, igazi érzékenyítő összeállítás, amely hozzájárul, hogy tisztábban lássunk, ha családokkal vagy érintettekkel találkozunk. Köszönet érte a szerzőknek és a kiadvány szerkesztőinek.
Szerzők: Bors Krisztián, Kapitány Imola, Krajcsovicz Rita, Nagy Orsolya, Soproni Emőke.
Szerkesztette: Simó Judit, Nagy Orsolya Grafika: Czuczor Renáta

Kiadvány megnyitása: megnyitás
Aurahírek
Nemiség - párkapcsolat
Önismerti program indul külön lányoknak és külön fiúknak az AURA EGYESÜLET szervezésében!

Programunk 6 alkalomból fog állni.
Vezetik: Farkas Edit szexuál tréner, Bozóné Horváth Andrea családterapeuta,
Székely Veronika Akadémia-coach.

Időpontok:
külön csoportban lányoknak és fiúknak
hétfői napokon 2017. február 13-tól kezdődően kéthetente
fwbr. 13, 27, márc. 13, 27, ápr. 10, 24.

Lányoknak: hétfő 17 – 18 h
Fiúknak: hétfő 18 – 19 h

Helyszín:

Kelenföldi Montázs Központ, 1119 Bp. Etele út 55.
(A Budapesti Művelődési Központ bejáratával szemben)

A program plakátjának megnyitása.

Intenzív Fotó Klub
Digitális Alkotó Fotóklub

HALADÓ INTENZÍV KURZUS Csendes Péter fotográfussal

Motivált, fotózni szerető autista fiatalok számára.
Várunk, ha 18. évedet betöltötted, Asperger-szindrómával élsz, szeretnéd fotózási és digitális képfeldolgozási ismereteidet bővíteni, és betekintenél a művészi fotózás világába. Digitális fényképez!gép (vagy okos telefon) szükséges!

Időpont:
keddenként 16:00 órától 18:30 óráig.
Alkalmak:
márc. 14. 21, 28, ápr. 4, 11, 18, 25, máj 2, 9, 16,
Helyszín:
NEM ADOM FEL! Alapítvány irodája
1082 Budapest, Baross u. 86. (bejárat: Magdolna utca 1.)
A Nem Adom Fel kávézó mellett.

A kurzus plakátjának megnyitása.


AUTIZMUS NAPI Koncert
Az AURA Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját
2017. április 1-én szombaton tartandó Autizmus Világnapi rendezvényére!


Autisták és Barátaik

az Autistákért!


Fellépnek az egyesület Kék Kórusának tagjai és meghívott vendégművészek.

Időpont: 2017. április 1. szombat 11-13 h

Helyszín: Nem Adom Fel Cafe & Bar
Budapest VIII. kerület, Baross utca 86. Bejárat a Magdolna utca 1. felől!


A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges az auraegyesulet@gmail.com címen


A rendezvény plakátjának megnyitása.
további híreink...
Rövidhírek
Asperger Klub
Elindult az Asperger Klub!

Kedves Asperger Klubtagok!

2016. szeptember 11-én vasárnap elindultak a foglalkozásaink. Gyakorisága: minden 2. 3. és 4. vasárnap. A programok eltérő helyszíneken kerülnek megrendezésre.

Várunk szeretettel!

Virányosi Közösségi Ház
Bp. XII.Szarvas Gábor u. 8/C
du. 4-6 óra között.

Érdeklődni: 06-70-4282686 telefonon lehet
Új jelentkezők jelentkezését az auraegyesulet@gmail.com címre kérjük!
SZJA 1% támogatás
A SZJA 1% felajánlásokból az Aura Egyesület 2016. év során összesen 217.679,-Ft támogatásban részesült.

Köszönjük a bizalmat minden kedves támogatónknak!
Találkozó
Az OBH-ban dolgozó megváltozott munkaképességű fiatalokkal találkozott dr. Handó Tünde az OBH elnöke.

A találkozóról készült cikk itt olvasható:

PDF megnyitása
Támogatóink
AURA Kiadványok - Aura Egyesület