Váltás Könnyen Érthető Verzióra

AURA Kiadványok

AURA kiadványok

Az AURA Egyesület, együttműködésben különböző társszervezetekkel az autizmussal élők és családjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek megsegítésére számos kiadványt hozott létre az elmúlt években.

A Foglalkozzunk vele! sorozat kiadványainak megjelenését a Közép-magyarországi Autista Fórum keretében a Nemzeti Civil Alapprogram támogatása tette lehetővé. A füzetkék az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) és a Flóra Alapítvánnyal együttműködésben készültek el, és 500 példányban, a Prime Rate nyomda gondozásában jelentek meg.

A sorozat első eleme a "Fókuszban az autimussal élő emberek oktatása", 2010-ben jelent meg, szerkesztője Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ volt elnöke, az Autism Europe későbbi elnöke. Kiadványunkban rövid általános bevezetés után az autizmussal élő tanulók közoktatásban való megjelenéséről és a sajátos nevelési igény, intézménykijelölés jogi hátteréről olvashatunk. A megfelelő módszerek és eszközök azonosítását követően megoldási lehetőséget és javaslatot fogalmaz meg a kötet szerkesztője.

 

 Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

A 2010-es évben megjelent a sorozat második kötete is, a "Fókuszban az atizmussal élő emberek munkavállalása" , Dénesné Spitzer Éva, az AOSZ korábi elnöke szerkesztésében. A bevezetőt követően az autizmussal élőemberek munkavállalásának sajátosságairól esik szó, személyes tapasztalatok és egy sikertörténet is bemutatásra kerül. Megtalálhatjuk a könyvecskében a Közép-magyaroszági régióban a témával foglalkozó civil szervezetek adatait, valamint a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatással kapcsolatos akkori kedvezmények, támogatások és irányadó jogszabályok felsorolását.

 

 

 

 

A Foglalkozzunk vele! sorozat harmadik eleme a "Fókuszban az autizmussal élő emberek szociális ellátása" című füzetke, 2010-ben készült. A kiadványt Krausz Katalin gyógypedagógus, autizmussal élő gyermekeket nevelő édesanya szerkesztette. Az autizmusról szóló rövid bevezetést követően a vonatkozó jogszabályok felsorolása után a szociális ellátási formák, juttatások, szolgáltatások, a támogatott döntéshozatal ismertetése olvasható. Szó esik az autizmussal élők ellátásával foglalkozó szakembereknek szóló akkreditált képzésekről és szakirányú továbbképzésekről. A minőségi autizmus ellátásról az Országos Autizmus Stratégia, valamint az Autism Europe állásfoglalásai, tudományosan alátámasztott terápiás alapelvek, eszközök, módszerek szűkszavú összegzése mentén tájékoztat a kiadvány. Információt ad a kötet a szakmai segítséget nyújtó civil szervezetekről is.

 

 

 

2011-ben két további füzetke került nyomdába, ezek egyike a "Fókuszban az autizmussal élő emberek egészségügyi ellátása", mely Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával készült el. Ez a kiadvány Széplaki Mirjam, (akinek 2 fia közül az egyik szintén autizmusban érintett) a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója szerkesztésében az autizmussal élő személyek egészségügyi ellátásához kínál az alapfogalmak meghatározásán túlmenően módszereket, bevált trükköket, biztonsági szempontokat.

 

 

 

 

Szintén 2011-ben készült el a "Fókuszban az autizmussal élőemberek támogatott lakhatása" kötet, az AURA, az AOSZ és a Mosoly Otthon Alapítvány együttműködésében, angliai tanulmányutat követően, számos szakértő közreműködésével, a Digitalpress Nyomda kivitelezésében. Helyzetelemzést követően külföldi tapasztalatok alapján mutatják be a szerzők a támogatott életviteli modell alapjait, majd kísérletet tesznek a lehetséges hazai modellek vázolására és fogyatékosság-specifikus vizsgálatára. A pénzügyi szempontok áttekintését követően megfogalmazódik az Aura Egyesület több éves gyakorlatán alapuló ajánlása.

 

 Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

2013-ban készült a sorozat legutóbbi kötete: "Útmutató munkáltatóknak Asperger szindrómával élő személyek foglalkoztatásához". A rendkívül jól érthető, világos megfogalmazásokat és magyarázatokat tartalmazó füzet szerzője Farkas Edit gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó, szerkesztője Vadasné Tóth Mária, az Aura Egyesület elnöke, az illusztrációkat Czuczor Renáta készítette.

 

 
Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

A "Jogom van hozzá!" Önérvényesítő füzet autizmussal élők számára, az
Autisták Országos Szövetségével együttműködésben készült. A 2010-es kiadvány autizmussal élő fiataloknak szól, sok illusztrációval, könnyen érthető nyelven közvetít alapismereteket a jogról, Kiss Andrea szerkesztésében. A könyvecske ajánló sorai:

"Gyakran használjuk azt a kifejezést, jogom van. Mit jelent az, hogy jogom van? Mihez   van joga minden embernek? Mihez van jogod Neked? Ebben szeretnénk Neked segíteni ezzel a kiadvánnyal.Jogod van ahhoz, hogy ismerd jogaidat!"

Kiadvány megnyitása: megnyitás

 

Ennek a füzetnek a szerzői nem szakemberek, pontosabban nem az autizmus szakemberei. Legértőbb ismerői, értői, ha tetszik, szakemberei azonban gyermeküknek vagy testvérüknek és így gyermekük/testvérük autizmusának. Nem áldozatok ők, hanem - ahogy egy szülő fogalmazta – merész hegymászók. Fogadják szeretettel és nyitottsággal azt a képet, amit útjuk során, akár a hegy tetejéről, akár a völgyekből látnak. (Idézet a kiadvány bevezetőjéből.)


A kiadvány 2013. évben a TÁMOP-5.5.2-11/1-2012-0021 „KONTAKT. Önkéntes munkát motiváló, támogató és fejlesztő programok az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány és az Autisták Országos Szövetsége szervezésében” c. pályázat keretében született meg, igazi érzékenyítő összeállítás, amely hozzájárul, hogy tisztábban lássunk, ha családokkal vagy érintettekkel találkozunk. Köszönet érte a szerzőknek és a kiadvány szerkesztőinek.
Szerzők: Bors Krisztián, Kapitány Imola, Krajcsovicz Rita, Nagy Orsolya, Soproni Emőke.
Szerkesztette: Simó Judit, Nagy Orsolya Grafika: Czuczor Renáta

Kiadvány megnyitása: megnyitás
Aurahírek
Programzáró rendezvény

Halmozottan hátrányos helyzetű autista és Asperger szindrómával élő személyek nyíltmunkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása

Időpont: 2018. december 8. szombat 10-13 óra

Helyszín: Budapesti Művelődési Központ

1119 Budapest, Etele út 55/A 2. em. Kamaraterem

Program:

10:00 Köszöntő

10:05 Program bemutatása – Farkas Edit foglalkozás rehabilitációs szaktanácsadó

10:20 MAGÁZÓNA munkára felkészítő autizmus specifikus foglalkozás (Farkas Edit)

10:25 „Munkára fel” Dolgozók Klubja (Pataki Klára, Scholtz Krisztina)

10:35 Mentorálás, munkahelyi érzékenyítés, utánkövetés (Krausz Katalin)

10:40 A munkahelyen elvárt személyi készségek megértése/gyakorlása: ASD Kvíz (Farkas János)

10:45 Életvezetési tanácsadás innovatív technikája – coaching (Székely Veronika)

10:50 Kompetenciafejlesztések - Bemutatkoznak az ASD FOCUS Fotóklub videósai és fotós csoportja (vezeti: Csendes Péter)

11:00 Szünet

11:30 Autizmus specifikus munkaerő közvetítés (Petró Tamás – Neurodiversitas Alapítvány)

11:45 Jó gyakorlatok – videofilmek autisták nyíltpiaci munkavégzéséről

12:10 Munkáltatók tapasztalatai autista munkavállalókkal (tapasztalat megosztás)

12:20 Kérdések

12:30 Zárás

Nyílt munkaerőpiaci munkavállalás

Dolgozni vágyó autista fiatalok, figyelem!

Az AURA Egyesület 2019. év februárjától nyílt munkaerő piaci munkavállalásra való felkészítést, majd ezt követően álláskeresési és betanulási támogatást kínál autista/Aspergeres felnőttek számára.

Jelentkezni a magazona@gmail.com e-mail címen folyamatosan lehet 2019. január 20-ig bezárólag egy rövid bemutatkozó levéllel, (név, lakcím, születési dátum) amelyben kérjük leírni: milyen iskolai végzettséggel rendelkezik, dolgozott-e már, (ismertesse munkatapasztalatait) és fejtse ki, miért szeretne dolgozni. Ha rendelkezik önéletrajzzal, kérjük, azt is csatolja leveléhez.


Információ kérhető: +36-70-4282686 telefon számon

SZÜLŐ KLUB

10 alkalmas műhely találkozónk folytatódik!

Témánk:

Autista fiatalok/felnőttek jövője, a támogatott lakhatás lehetőségi

Meghívott szakértők segítségével járunk körbe a témához tartozó aktuális témákat, bemutatunk jó gyakorlatokat, találkozunk döntéshozókkal.

 A találkozók kéthetente csütörtökönként lesznek 18-19.30 között:

Kezdés 2018. novemberétől.

Helyszín:

Budapesti Művelődési Központ (BMK) 1119 Bp. Etele út 55/A. 2. emelet 

A jelentkezéseket az auraegyesulet@gmail.com címre várjuk.

további híreink...
Rövidhírek
SZJA 1% támogatás
A SZJA 1% felajánlásokból az Aura Egyesület 2017. év során összesen 286.192,-Ft támogatásban részesült.
 
Köszönjük a bizalmat minden kedves támogatónknak!

A kapott összeget az egyesület közösségi programjainak működtetésére használjuk fel: Asperger Klub, Kék Kórus, ASD FOCUS Fotoklub, Társas-klub.
alarc_nelkul
Pető Judit Álarc nélkül - Autizmussal, Asperger-szindrómával élő fiatalok jelene és jövője c.  könyv megrendelhető:

peto.judit.ilona@gmail.com

http://www.alarcnelkul.hu/
Találkozó
Az OBH-ban dolgozó megváltozott munkaképességű fiatalokkal találkozott dr. Handó Tünde az OBH elnöke.

A találkozóról készült cikk itt olvasható:

PDF megnyitása
Támogatóink
AURA Kiadványok - Aura Egyesület