MAGÁZÓNA

MAGÁZÓNA...

Munka mentorálás, nyílt munkaerőpiaci elhelyezés

Az autista fiatalok munkavállalása a fogyatékos emberek között is az egyik legnagyobb kihívás, azonban munkavállalásuk alapvető a társadalomban való aktív megjelenéshez, önálló életvitelhez. Célunk a nyílt munkaerőpiac. A mentorok feltárják a munkaerőpiacon rendelkezésre álló és fiataljaink végzettségének, képességeinek megfelelő munkahelyeket és személyes mentorálással mind a befogadó munkahelyet, mind a fiatalt az együttműködésre felkészítik, és folyamatban segítik. Módszerünk a Támogatott Foglalkoztatásra hasonlít, azonban annál autizmus-specifikusabb: a felkészítéskor és az elhelyezéskor figyelembe vesszük az autizmus spektrumra jellemző nehézségeket is.

A Közép-magyarországi régióban a lakosságra vetített 1% előfordulási ráta alapján 20-30.000-re tehető az autizmussal élők száma. A nemzetközi tapasztalatok alapján az autisták kb.5 %-a alkalmas az önálló életvitelre és így a nyílt piaci munkavállalásra.A programba elsősorban 20-32 év közötti autista- és asperger szindrómával élő fiatalokat vontunk be. A fiatalok valamennyien többségi iskolákban közösségi oktatásban részesültek, többnyire érettségivel és középfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek. Néhányan OKJ-s továbbképzésben részesültek, esetenként felsőfokú tanulmányokat is végeztek. Többségük legalább alap szinten beszél idegen nyelvet. Jó intellektusuk következtében megfelelő segítséggel alkalmasak a nyílt munkahelyi foglalkoztatásra.

A munkaügyi központok, és a megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkozó szervezetek sem tudták megoldani ellátásukat, tévesen értelmezték az állapotukat, nem ajánlották, vagy nem megfelelő állásra ajánlották ki őket, előfordult, hogy egészségüket- és állapotukat veszélyeztető munkakörbe kerültek, amit nem tudtak vállalni. Továbbtanulási lehetőség és megfelelő munka hiányában „beszorultak a családi négy fal közé”. Az évek során megszerzett készségeik veszélyesen hanyatlásnak indultak, elkeseredett és depresszív hangulat jellemezte őket és a családjaikat.

A foglalkoztatáshoz vezető hosszú út egyik lépése a fiatalok felkészítése a munkavállalásra, ennek egyik kísérleti megvalósulása volt a 2010-es munkára felkészítő programunk és a MAGÁZÓNA.

Ezen a linken található a programmal kapcsolatos hírek, médiamegjelenések:

A Magázóna program eredeti felhívása, és tematikája:

MAGÁZÓNA: Munkavállalásra felkészítő klubfoglalkozás

16+ autizmussal élő fiatalok számára, akik szeretnének munkát vállalni

Témakörök

A felnőttek dolgoznak

munka: fizetett, önkéntes munka, munkanélküliség

miért dolgozunk?  okai (új dolgok létrehozása) és célja(i): pénz, társaság, élvezet, hasznosság

pénz: pénzhez jutás módjai, pénz értéke, takarékoskodás, tervezés, költségek,

foglalkozások: családban, a környezetünkben,A foglalkozások  jellemzői, tartalma. Az adott foglalkozáshoz  szükséges készségek, iskolák, azok elérésének útja,  módja.

Ez vagyok Én

Én és az érdeklődésem

Én és a vágyaim

Én és a terveim

Én és a tulajdonságaim

Én és a képességeim

Én és a viselkedésem

Én és az autizmusom

Én és a választott munkaterület

Hogyan lesz állásom?

Állás felkutatásának forrásai: újság, közvetítő iroda, internet, ismerősök,

Telefonos érdeklődés, jelentkezés

Önéletrajzírás

Motivációs levél írása

Interjú: viselkedés, öltözködés, tisztálkodás, kommunikáció (kopogás, leülés, bemutatkozás, kézfogás, szemkontaktus, mosoly, beszélgetés módja és témái)

Felkészültem a munkára?

motiváció

munkavégzéshez  szükséges készségek: kitartás, munkaidő betartása, pontosság,

személyes higiénia

öltözködési szabályok

szociális készségek: szünetek eltöltése, ki a főnök? munkatársak (elhelyezés a szociális körön), érintés szabályai, tabu beszédtémák, kapcsolat a munkatársakkal

Mit kell tenni, ha….?

veszély helyzetek felismerése  és azok elhárításának módjai

kitől kérhetek segítséget?

konfliktus helyzetek a munkahelyen és megoldási lehetőségek

ha szeretnék barátkozni/nem szeretnék barátozni

megbetegedtem, és nem tudok dolgozni menni

látom, hogy el fogok késni

elfáradtam, rosszul érzem magam,

Jogom van hozzá

Foglalkoztatásra vonatkozó szabályok és törvények

munkaszerződés:  munkaidő heti óraszám, kötött/rugalmas/ kötetlen, munkavégzés helye, határozott vagy határozatlan idejű, felmondási idő, felmondás módja, szabadság, próbaidő

munkaköri leírás

fizetés: bruttó, nettó, természetbeni juttatások, cafetéria.

MAGÁZÓNA - Aura Egyesület