Varrás, barkácsolás

Varrás, barkácsolás...

Az autizmussal élő fiatalok egyik fontos problémája az önállóság hiánya. Az AURA erre a kihívásra az önálló életre való felkészítés programcsoport megszervezésével próbál választ adni.
Az Önálló életvitelre felkészítés ismeretátadás és gyakorlat a mindennapi, háztartásban előforduló feladatok megoldásához: főzés, takarítás, háztartási ismeretek, varrás, barkácsolás, javítási munkák, szerszámhasználat; gyakorlatorientált, de az autizmusból adódó szükségletekhez igazodó képzés; módszerek: vizuális támogatás, egyéni igényekhez illeszkedő ütem, személyes mentori rendszer; eredmények: növekszik a résztvevők önállósága, a "leválás" a családról. A programcsoport egyik eleme a varrás-barkácsolás foglalkozássorozat.

Részlet a 2010-es év programbeszámolójából:

Varrás. A foglalkozások tartalma: Autizmussal élő Asperger szindrómás fiatalok háztartási és varrási ismereteinek fejlesztése az önálló életre nevelés céljából. Tananyag: varrás,- takarítás,- barkácsolás,- egyéb háztartási ismeretek.Szakmai szempontok: A mindennapi életvitelben nélkülözhetetlen és alapvető ismeretek átadása a tananyag területén. A programban gyakorlat orientáltan és az autizmussal élők speciális szükségleteihez igazodva történt az oktatás. A program célja az autizmussal elő fiatalok önállóságának fokozása a varrás és takarítás feladatain keresztül. A fiatalok által már birtokolt képességekre építve, reális cél hozzájárulni az önálló élethez szükséges varrási, takarítási tudás bővítéséhez.

Módszertan: Kiscsoportos 5-6 fővel vezetett személyi képességekre orientált csoportos, alkalmanként 2-3 órás foglalkozások előre kialakított tanmenettel, házi feladatokkal, személyes kommunikáció útján.

Eredmények: A résztvevők megismerték a háztartásban használt legfontosabb anyagokat és eszközöket. Megtanulták az eszközök az eszközök használatát és az alábbi fontosabb műveletek végzését begyakorolták: Kézi varrás (fércöltés, rejtett öltés), hímzés (száröltés, láncöltés, pelenkaöltés). Plüss és filc figurák készítése. Szendvics és tea készítés. Söprés, ablaktisztítás, porszívózás. Problémák: A varrás, kézműves foglalkozások során a munkára figyelést sokszor akadályozta az egyébként jó hangulatú beszélgetések sorozata. Ennek csökkentésére zenehallgatást és foglalkozások közbeni mesehallgatást vezettünk be, ami lecsökkentette a beszélgetést és növelte a teljesítményt. A foglalkozások zavartalanságának érdekében biztosítottuk a környezet zártságát és nyugalmát. A fiatalok igénylik a személyes segítséget, ezért az 5-6 fő mellé szükségessé válhat még legalább 1 fő segítő alkalmazása, illetve a feladatmegoldás strukturálása, azaz, amíg az  egyik gyakorlati feladatot kap, addig a másikkal lehet foglalkozni.

Igények: 5-6 fő foglalkozása esetén legalább 2 fő oktatóra van szükség.

Az eredményes foglalkozáshoz a fiatalok magatartásának és szokásainak előzetes ismerte is szükséges. Az autizmus területén megszerzett szülői, vagy szakmai tapasztalatra is nagy szükség van.

A varrás-barkácsolás programelemet kapacitásaink függvényében a továbbiakban is megszervezzük a fiatalok igényeinek megfelelően.

Nemiség - párkapcsolat
Önismerti program indul külön lányoknak és külön fiúknak az AURA EGYESÜLET szervezésében!

Programunk 6 alkalomból fog állni.
Vezetik: Farkas Edit szexuál tréner, Bozóné Horváth Andrea családterapeuta,
Székely Veronika Akadémia-coach.

Időpontok:
külön csoportban lányoknak és fiúknak
hétfői napokon 2017. február 13-tól kezdődően kéthetente
fwbr. 13, 27, márc. 13, 27, ápr. 10, 24.

Lányoknak: hétfő 17 – 18 h
Fiúknak: hétfő 18 – 19 h

Kelenföldi Montázs Központ, 1119 Bp. Etele út 55.
(A Budapesti Művelődési Központ bejáratával szemben)

A program plakátjának megnyitása.

Intenzív Fotó Klub
Digitális Alkotó Fotóklub

HALADÓ INTENZÍV KURZUS Csendes Péter fotográfussal

Motivált, fotózni szerető autista fiatalok számára.
Várunk, ha 18. évedet betöltötted, Asperger-szindrómával élsz, szeretnéd fotózási és digitális képfeldolgozási ismereteidet bővíteni, és betekintenél a művészi fotózás világába. Digitális fényképez!gép (vagy okos telefon) szükséges!

Időpont:
keddenként 16:00 órától 18:30 óráig.
Alkalmak:
márc. 14. 21, 28, ápr. 4, 11, 18, 25, máj 2, 9, 16,
NEM ADOM FEL! Alapítvány irodája
1082 Budapest, Baross u. 86. (bejárat: Magdolna utca 1.)
A Nem Adom Fel kávézó mellett.

A kurzus plakátjának megnyitása.

AUTIZMUS NAPI Koncert
Az AURA Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját
2017. április 1-én szombaton tartandó Autizmus Világnapi rendezvényére!

Autisták és Barátaik

az Autistákért!

Fellépnek az egyesület Kék Kórusának tagjai és meghívott vendégművészek.

Időpont: 2017. április 1. szombat 11-13 h

Helyszín: Nem Adom Fel Cafe & Bar
Budapest VIII. kerület, Baross utca 86. Bejárat a Magdolna utca 1. felől!

A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges az auraegyesulet@gmail.com címen

A rendezvény plakátjának megnyitása.
Asperger Klub
Elindult az Asperger Klub!

Kedves Asperger Klubtagok!

2016. szeptember 11-én vasárnap elindultak a foglalkozásaink. Gyakorisága: minden 2. 3. és 4. vasárnap. A programok eltérő helyszíneken kerülnek megrendezésre.

Várunk szeretettel!

Virányosi Közösségi Ház
Bp. XII.Szarvas Gábor u. 8/C
du. 4-6 óra között.

Érdeklődni: 06-70-4282686 telefonon lehet
Új jelentkezők jelentkezését az auraegyesulet@gmail.com címre kérjük!
A SZJA 1% felajánlásokból az Aura Egyesület 2016. év során összesen 217.679,-Ft támogatásban részesült.

Köszönjük a bizalmat minden kedves támogatónknak!

Varrás, barkácsolás - Aura Egyesület