Varrás, barkácsolás

Varrás, barkácsolás...

Az autizmussal élő fiatalok egyik fontos problémája az önállóság hiánya. Az AURA erre a kihívásra az önálló életre való felkészítés programcsoport megszervezésével próbál választ adni.
Az Önálló életvitelre felkészítés ismeretátadás és gyakorlat a mindennapi, háztartásban előforduló feladatok megoldásához: főzés, takarítás, háztartási ismeretek, varrás, barkácsolás, javítási munkák, szerszámhasználat; gyakorlatorientált, de az autizmusból adódó szükségletekhez igazodó képzés; módszerek: vizuális támogatás, egyéni igényekhez illeszkedő ütem, személyes mentori rendszer; eredmények: növekszik a résztvevők önállósága, a "leválás" a családról. A programcsoport egyik eleme a varrás-barkácsolás foglalkozássorozat.

Részlet a 2010-es év programbeszámolójából:

Varrás. A foglalkozások tartalma: Autizmussal élő Asperger szindrómás fiatalok háztartási és varrási ismereteinek fejlesztése az önálló életre nevelés céljából. Tananyag: varrás,- takarítás,- barkácsolás,- egyéb háztartási ismeretek.Szakmai szempontok: A mindennapi életvitelben nélkülözhetetlen és alapvető ismeretek átadása a tananyag területén. A programban gyakorlat orientáltan és az autizmussal élők speciális szükségleteihez igazodva történt az oktatás. A program célja az autizmussal elő fiatalok önállóságának fokozása a varrás és takarítás feladatain keresztül. A fiatalok által már birtokolt képességekre építve, reális cél hozzájárulni az önálló élethez szükséges varrási, takarítási tudás bővítéséhez.

Módszertan: Kiscsoportos 5-6 fővel vezetett személyi képességekre orientált csoportos, alkalmanként 2-3 órás foglalkozások előre kialakított tanmenettel, házi feladatokkal, személyes kommunikáció útján.

Eredmények: A résztvevők megismerték a háztartásban használt legfontosabb anyagokat és eszközöket. Megtanulták az eszközök az eszközök használatát és az alábbi fontosabb műveletek végzését begyakorolták: Kézi varrás (fércöltés, rejtett öltés), hímzés (száröltés, láncöltés, pelenkaöltés). Plüss és filc figurák készítése. Szendvics és tea készítés. Söprés, ablaktisztítás, porszívózás. Problémák: A varrás, kézműves foglalkozások során a munkára figyelést sokszor akadályozta az egyébként jó hangulatú beszélgetések sorozata. Ennek csökkentésére zenehallgatást és foglalkozások közbeni mesehallgatást vezettünk be, ami lecsökkentette a beszélgetést és növelte a teljesítményt. A foglalkozások zavartalanságának érdekében biztosítottuk a környezet zártságát és nyugalmát. A fiatalok igénylik a személyes segítséget, ezért az 5-6 fő mellé szükségessé válhat még legalább 1 fő segítő alkalmazása, illetve a feladatmegoldás strukturálása, azaz, amíg az  egyik gyakorlati feladatot kap, addig a másikkal lehet foglalkozni.

Igények: 5-6 fő foglalkozása esetén legalább 2 fő oktatóra van szükség.

Az eredményes foglalkozáshoz a fiatalok magatartásának és szokásainak előzetes ismerte is szükséges. Az autizmus területén megszerzett szülői, vagy szakmai tapasztalatra is nagy szükség van.

A varrás-barkácsolás programelemet kapacitásaink függvényében a továbbiakban is megszervezzük a fiatalok igényeinek megfelelően.

Varrás, barkácsolás - Aura Egyesület